Học theo Montessori: Phát triểm cảm quan tòan diện giúp mỗi đứa trẻ 3-6 tuổi đều là một nhà quan sát

(Nguồn: Cẩm nang nuôi dạy con theo phương pháp Montessori – Quốc Tú Hoa dịch – NXB Phụ nữ)

1. Luyện tập thị giác

Phân biệt: to, nhỏ, dài, ngắn

Những thông tin mà con người thu được qua thị giác chiếm 80% tổng lượng thông tin, do đó, sự phát triển năng lực thị giác và trình độ trí lực tổng hợp có quan hệ mật thiết với nhau. Độ nét của thị giác có liên quan đến di truyền, rất khó luyện tập. Nhưng phân biệt độ to, nhỏ, dài, ngắn của sự vật hoàn tòan có thể luyện tập được.

Nội dung: Việc luyện tập nhận biết hình dáng tuy rằng quan trọng, nhưng không nhất quyết phải sử dụng những giáo cụ chuyên biệt. Trong cuộc sống, bất cứ đồ vật nào cũng đều có hình dáng và đều có thể dùng làm giáo cụ cho trẻ. Có điều với tư cách là những nhà giáo dục, chúng ta cần phải hiểu về mức độ phức tạp của những hình thù này, đồng thời sắp xếp cho việc học tập của trẻ được diễn ra theo trình tự từ dễ đến khó, dẫn dắt trẻ từng bước phân biệt hình dáng khác nhau của đồ vật.

Lưu ý cha mẹ: Làm mẫu cho trẻ để trẻ thử làm đến khi đúng thì thôi. Khi trẻ không làm được, cha mẹ hãy nhắc nhở chứ không được làm thay trẻ.

 • Gợi ý: bộ ghép hình Tangram Trung Quốc.
 • Trò chơi bịt mắt và sờ để nhận biết đồ vật.

Đôi tay là đôi mắt khác của trẻ, thông qua việc tiếp xúc, nó có thể truyện đạt những thông tin cụ thể; bất kể là những con thú nhồi bông mềm mại hay những khối xếp hình có cạnh có góc, đôi tay cũng đều có thể “nhìn” ra được.

Luyện tập màu sắc

Lựa chọn các khối màu sắc, các vật có màu sắc khác nhau để hướng dẫn cho trẻ luyện tập.

Đọc thêm: Luyện tập cho trẻ 3 tuổi tự cởi và mặc quần áo với mách nhỏ từ Montessori.

2. Luyện tập thính giác

Bố mẹ có thể bày cho trẻ các trò chơi sau

 • Tổ chức cuộc thi xem ai có thể nghe thấy nhiều tiếng động khác nhau hơn mà lại phát ra tiếng động ít hơn.
 • Khả năng nghe sở dĩ có tính quan trọng đặc thù là do nó có thể liên hệ chặt chẽ với việc học nói, do đó, luyện cho trẻ chú ý nghe các âm thanh huyên náo khác nhau của môi trường xung quanh, đồng thời phân biệt những âm thanh đó chính là một sự chuẩn bị cho việc lắng nghe phát âm rõ ràng hơn.
 • Chuẩn bị một chiếc hộp âm thanh với những âm thanh khác nhau, sau đó cho trẻ luyện tập nghe và so sánh các âm thanh với nhau. Dùng những đồ vật thường ngày (vò giấy, gõ vào ống nhựa và khối gỗ…) có thể phát ra âm thanh và đố trẻ nhận biết. Thực hiện 3 bước:
  • Tạo ra âm thanh từ đồ vật cùng trẻ: Giữ yên lặng, bịt mắt để đóan âm thanh. Sau đó, bố  mẹ tăng thêm các âm thanh mới.
  • Trò chơi kiểm tra âm thanh: bịt mắt và giáo viên gọi tên các âm thanh từ những cự li khác nhau.
  • Trò chơi luyện tập yên tĩnh trước khi đi ngủ: Việc luyện tập yên tĩnh trươc skhi đi ngủ rất có lợi cho giấc ngủ, qúa trình đạt đến sự yên tĩnh có thể kết hợp với việc tiến hành luyện tập hít thở.

Để cho trẻ nằm thoải mái, thả lỏng các bộ phận trên cơ thể, cha mẹ cần dùng ngôn ngữ để chỉ đạo trong tòan quá trính, hơn nữa ngôn ngữ cũng phải có tính gợi ý cao. Ví dụ như “Bây giờ thả lỏng vai con, con sẽ thấy rất nhẹ nhàng, dường như không còn cảm nhận được vai nữa”. Thả lỏng theo thứ tự dần từ đỉnh đầu xuống đến ngón chân. Cuối cùng, để cho trẻ lắng nghe các loại âm thanh cho đến khi trẻ ngủ hoặc nói chuyện.

 • Luyện tập yên tĩnh trong môi trường tự nhiên đẹp đẽ sẽ đem lại cho trẻ cảm giác hoàn tòan khác biệt so với bình thường, những âm thanh đến từ môi trường tự nhiên xa gần, cao thấp không giống nhau sẽ xâm nhập vào hồn trẻ, khơi gợi được sự nhiệt tình trong lòng trẻ, từ đó trẻ sẽ mở rộng được tấm lòng, học được cách nhận biết môi trường bằng các giác quan khác ngòai thị giác.
Rèn luyện ý chí giúp trẻ sống độc lập tự tin như thế nào?
6 giai đoạn nhạy cảm của trẻ theo Maria Montessori.

Dạy âm nhạc cho trẻ

 • Thưởng thức âm nhạc trong gia đình bất cứ khi nào: Khi trẻ đang làm một việc nào đó trong nhà có thể ngẫu nhiên phát một bài hát nhẹ nhàng, du dương, âm lượng nhỏ để không ảnh hưởng đến việc nói chuyện và hoạt động bình thường của người khác. Có những bậc phụ huynh đã kiên trì làm như vậy ngay từ khi tre rmới ra đời, họ lựa chọn những bản nhạc dương cầm cổ điển hoặc nhạc nhẹ, thận trọng, cởi mở hơn. Đây chính là một trong những tác dụng tốt của âm nhạc.
 • Chọn đoạn nhạc để biểu hiện tâm tư tình cảm: Mỗi khi trẻ có cảm xúc xáo trộn, ví dụ như quá vui, kích động hoặc buồn bã, có thể dẫn dắt trẻ hồi tưởng lại một bản nhạc hoặc một bài hát nào đó, chọn một đoạn có thể nói lên tâm trạng của chúng lúc đó, đồng thời nói với trẻ, tâm tư và tình cảm chính là ngọn nguồn cảm xúc để sáng tác âm nhạc, không có sự cảm nhận mạnh mẽ thì không thể sáng tác được.
 • Dạy cho trẻ cách dùng âm nhạc để điều chỉnh tâm trạng: Một đứa trẻ được nghe nhiều thể loại âm nhạc trong một thời gian dài sẽ nảy sinh những phản ứng tình cảm khác nhau với mỗi bản nhạc khác nhau, sự phản ứng này vốn chịu ảnh hưởng bởi nội dung biểu đạt của bản thân bản nhạc, nhưng hơn hết, nó có quan hệ với những trải nghiệm và dặc tính của bản thân trẻ. Hãy cùng trẻ tổng kết một vài bản nhạc như vậy, đồng thời hướng dẫn trẻ cách dùng những bản nhạc để giúp mình điều chỉnh cảm xúc. Ví dụ, những bản nhạc nhẹ nhàng, du dương có thể xoa dịu tâm trạng thất vọng; bản nhạc vui vẻ, mạnh mẽ có thể khiến người ta hưng phấn, tung tăng nhảy múa, quên hết ưu phiền. Một đứa trẻ biết cách sử dụng âm nhạc sẽ có được tính cách ổn định và khi chất trầm tĩnh, nó không giống như những đứa trẻ bình thường khác.
 • Những tác dụng khác của âm nhạc: Âm nhạc không chỉ có vậy – việc dạy nhạc thích hợp không chỉ cải thiện tính cách của trẻ mà con có tác dụng thúc đẩy sự phát triển lành mạnh của cơ thể và trí lực.

Đọc thêm: 6 giai đoạn nhạy cảm của trẻ theo Maria Montessori.

3. Luyện tập xúc giác

Việc phát triển xúc giác cũng rất quan trọng đối với sự phát triển tư duy của trẻ.

 • Có thể áp dụng trong học chữ cho trẻ từ 4 tuổi bằng cách cho con sờ vào các chữ cái.
 • Luyện tập xúc giác bằng nước nóng và lạnh: Rẻa tay dùng nước lạnh và xà phòng rửa sạch tay mình, lau khô, sau đó nhúng đầu ngón tay của mình vào trong nước ấm vài giây, qua đó giúp làm sạch ký ức tiếp xúc trên tay, nâng cao độ nhạy cảm của các ngón tay.
 • Luyện tập bằng cách cho tay chạm vào các vật liệu khác nhau: các loại vải khác nhau…

Lưu ý: Cha mẹ nên giữ thái độ tham gia tích cực, trong khi làm mẫu hướng dẫn trẻ, thử không đưa ra bất cứ lời giải thích nào, chỉ cần khích lệ trẻ dùng tay thể nghiệm.

Quá trình phát triển của não bộ trong bào thai.
Phương pháp kích thích não bộ cho trẻ.
 • Trò chơi với các ngón tay dành cho trẻ từ 3-6 tuổi:
  • Nắm chắc một bàn tay của trẻ, xòe từng ngón tay đồng thời nói cho trẻ biết tên gọi của từng ngón. Để tăng thêm tính thú vị, có thể đặt tên cho mỗi ngón, ví dụ như ngón anh cả, ngón chị hai, ngón chị ba, ngón anh tư, ngón em út. Luyện tập cho đến khi trẻ nhớ được những tên gọi này.
  • Yêu cầu trẻ nhắm mắt, cha mẹ nắm chặt một ngón tay bất kỳ của trẻ và hỏi ngón đó tên là gì. Khi mới bắt đầu, trẻ sẽ nhầm lẫn rất nhiều, cha mẹ cần phải tạo cho trẻ những điều kiện thuận lợi để nâng cao cơ hội thành công, tăng cường lòng tự tin cho chúng.
  • Để cho trẻ đan mười ngón tay vào nhau, sau đó lặp lại bài tập luyện trên, lúc này trẻ sẽ sai nhiều hơn bởi vị trí lẫn lộn sẽ dẫn đến cảm giác hỗn loạn, trẻ cũng cảm thấy khó khăn nhưng đồng thời cũng cảm thấy rất thú vị, do đó chúng sẽ thường xuyên đòi chơi lại.
 • Cho trẻ chơi với các cốc nước khác nhau để phân biệt nóng, lạnh, so sánh nhiệt độ (nóng như nhau, nóng hơn, lạnh hơn)
 • Cảm giác về trọng lượng: Cho trẻ nhắm mắt lại và đóan.

4. Luyện tập vị giác

 • Dùng các dung dịch có vị khác nhau (chua, ngọt, đắng, mặn…) cho trẻ tiếp xúc với đầu lưỡi là một phương pháp có thể áp dụng để luyện tập vị giác. Mỗi lần nếm xong thì lấy một cốc nước ấm để xúc miệng thật kỹ.
 • Trò chơi: Pha nước có vị khác nhau để cảm nhận, trò chơi nếm thử hoa quả.

5. Luyện tập khứu giác

 • Ngửi mùi thơm khác nhau, mùi gia vị khác nhau, mùi hoa quả sau đó bịt mắt và đóan các mùi khác nhau.
 • Đoán độ nhậm nhạt của cùng một mùi.

Các bài viết được quan tâm:

Trí thông minh của con hoàn toàn do gen từ cha mẹ?
Cách rèn luyện trí nhớ cho trẻ dưới 6 tuổi.
4 trò chơi giúp trẻ phản ứng nhanh.
5 bài tập vận động tốt cho trẻ 1-3 tuổi.
Khi nào cần dạy kỹ năng sống cho trẻ?
Please follow and like us:

Random Posts

107 thoughts on “Học theo Montessori: Phát triểm cảm quan tòan diện giúp mỗi đứa trẻ 3-6 tuổi đều là một nhà quan sát

 1. Althnough the required temperature and tiume for breeding varies between the various varieties of thesse wood eating pests, the
  commonly found varieties of termites also known as the subterranean termites, get the hot and
  humid conditions favorable to reproduce and hang up andd also on a mission of successful wood destruction.
  This is one of the most common sort of termites that are present inn numerous US cities like Carney (MD) and Timonium (MD).

  If you can find cracks annd crevices in your house, seaal tyem up to ensure that roaches don’t hide in them. http://indianapolispestcontrols.com/

 2. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very
  hard to get that “perfect balance” between user friendliness and
  visual appearance. I must say you have done a amazing job with
  this. In addition, the blog loads very fast for me on Opera.
  Excellent Blog! https://918.network/downloads/88-sky777

 3. Those with experience wit the world of maiing changes throughout
  the house already understand that things sometimes don’t go aas planned.
  Retailers can charge more must be unit becomes a necessity through these times.
  Hiring an HVAC contractor to maintain ylur ductwork clean and sealed propperly might help maintain your home cleaner pluss more dust-free as well as
  help keep the family healthy andd comfortable. https://furnace.3stagesconstruction.com/

 4. I simply wanted to thank you so much again. I am not sure the things that I would have undertaken in the absence of the concepts shared by you about such a subject matter. It had become a hard case in my opinion, however , being able to view the expert technique you resolved it forced me to leap for gladness. I’m thankful for this service and then sincerely hope you recognize what a powerful job you have been providing instructing the rest with the aid of your webpage. I am certain you’ve never met all of us.

 5. I am also writing to let you know of the fantastic encounter my cousin’s girl had browsing your web page. She learned such a lot of details, including what it’s like to possess an ideal giving mood to make other folks with no trouble learn about various extremely tough things. You really did more than readers’ expected results. I appreciate you for offering such interesting, healthy, edifying and as well as unique tips on this topic to Kate.

 6. I just wanted to jot down a small remark to say thanks to you for these pleasant recommendations you are writing at this website. My extended internet research has now been compensated with good knowledge to exchange with my family members. I would mention that we readers are very much endowed to exist in a decent site with many special professionals with useful guidelines. I feel rather privileged to have discovered your entire weblog and look forward to so many more exciting minutes reading here. Thanks again for everything.

 7. I simply needed to thank you very much yet again. I’m not certain the things that I would’ve followed in the absence of the entire basics shared by you about such a area of interest. It had become a very alarming case in my position, however , taking note of a skilled style you processed that made me to cry with fulfillment. I am just thankful for the information and thus wish you comprehend what a powerful job you were accomplishing teaching others by way of your web page. Probably you haven’t got to know any of us.

 8. From entry and exit doors for the safes, drawers
  as well as a system of proper treating keys,
  they carre for it all for you. – Identification, etc: Using card
  systems, you can easily identify all aspects
  of aan employee’s background, such ass telephone number, ss #
  as well as any other relevant information. No one knows if
  the previous tenanys or owners gace out spare recommendations for anyone so not sorting this out immediately might
  be a costly mistake. http://www.24-7locksmith.org/

 9. I simply wanted to write a simple message to be able to thank you for all the precious ways you are posting here. My time intensive internet research has at the end been rewarded with high-quality concept to go over with my relatives. I would repeat that most of us site visitors actually are very much endowed to live in a useful place with many wonderful people with great concepts. I feel somewhat blessed to have seen your web pages and look forward to tons of more entertaining moments reading here. Thank you again for all the details.

 10. Needed to send you that very little observation so as to say thanks over again for the marvelous tricks you’ve discussed here. This is certainly remarkably generous of people like you to make publicly what exactly some people could possibly have supplied for an e-book to help make some dough on their own, especially considering that you could have done it if you considered necessary. Those thoughts in addition worked to become a great way to fully grasp most people have a similar dream just as mine to find out great deal more in respect of this problem. I am sure there are several more enjoyable situations ahead for many who browse through your blog post.

 11. I wish to show my thanks to the writer just for rescuing me from this type of incident. Right after searching throughout the world wide web and coming across solutions which were not beneficial, I was thinking my entire life was gone. Living without the approaches to the issues you have fixed by way of your entire guide is a serious case, and the ones that might have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed your website. Your personal capability and kindness in touching all the pieces was precious. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a step like this. I can also at this moment look ahead to my future. Thanks so much for this skilled and results-oriented help. I will not think twice to recommend your web blog to any person who should receive tips on this issue.

 12. I not to mention my buddies came reviewing the good things found on your site and then at once I had a terrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those secrets. The ladies are already for that reason passionate to see them and have absolutely been using them. Thanks for simply being very thoughtful and then for figuring out such impressive themes most people are really needing to be informed on. My very own honest regret for not saying thanks to earlier.

 13. I simply wanted to develop a quick remark in order to appreciate you for all the pleasant suggestions you are placing on this site. My prolonged internet research has at the end of the day been compensated with reasonable facts to share with my relatives. I would state that that we site visitors are definitely lucky to dwell in a great community with many brilliant individuals with great suggestions. I feel very happy to have used your web page and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 14. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally special opportunity to read from here. It is often so sweet and as well , full of a lot of fun for me personally and my office colleagues to search your site the equivalent of thrice per week to read through the latest guidance you have got. And of course, I am at all times satisfied concerning the mind-boggling things served by you. Selected two ideas in this post are unequivocally the simplest we have had.

 15. Thank you for your entire efforts on this site. My niece delights in conducting research and it’s easy to understand why. Most of us learn all concerning the compelling ways you render helpful things on the web blog and as well increase contribution from website visitors on that article while our favorite daughter is really being taught a great deal. Take advantage of the rest of the year. You have been doing a superb job.

 16. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily brilliant opportunity to read from this site. It’s always so terrific and also jam-packed with fun for me and my office colleagues to search your blog particularly thrice in 7 days to see the latest guides you will have. And lastly, I am just usually motivated considering the great knowledge served by you. Some two ideas in this article are basically the most suitable we have ever had.

 17. I as well as my friends ended up studying the great guidelines on the blog and then quickly came up with an awful suspicion I had not expressed respect to you for those techniques. My women were definitely stimulated to read through them and already have very much been using those things. Many thanks for simply being very considerate and also for having varieties of brilliant topics most people are really wanting to be informed on. My personal honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 18. Thanks a lot for providing individuals with a very memorable chance to read articles and blog posts from this website. It’s always very pleasing and jam-packed with a great time for me personally and my office co-workers to search your blog at a minimum 3 times every week to see the newest things you will have. And lastly, I’m so certainly impressed concerning the astonishing things you serve. Selected 2 facts in this post are easily the finest we’ve had.

 19. I and also my guys were found to be analyzing the great techniques located on the blog and so before long developed a horrible suspicion I never thanked the blog owner for those strategies. Those ladies are actually for this reason very interested to see all of them and have in effect very much been taking pleasure in these things. I appreciate you for turning out to be simply accommodating and for having such useful things millions of individuals are really needing to be aware of. My honest regret for not saying thanks to you sooner.

 20. Thank you for your whole effort on this website. Ellie really likes engaging in investigation and it is easy to see why. We all notice all regarding the compelling way you deliver simple techniques via the website and welcome response from some other people on that theme so my simple princess is now learning a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been doing a splendid job.

 21. I wish to express my appreciation to this writer for rescuing me from this type of instance. As a result of surfing through the world-wide-web and getting principles which were not productive, I thought my entire life was well over. Living devoid of the strategies to the issues you have resolved by means of your entire short article is a crucial case, as well as ones which may have adversely affected my entire career if I hadn’t discovered your web site. The ability and kindness in taking care of a lot of things was useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a stuff like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thanks for your time so much for the impressive and results-oriented guide. I won’t be reluctant to refer your web page to anyone who will need guidance on this subject.

 22. I am writing to let you be aware of what a terrific discovery our princess experienced viewing your web site. She realized lots of details, which included what it is like to have a great giving heart to get many people effortlessly have an understanding of specified extremely tough subject matter. You truly did more than people’s desires. Thanks for offering such useful, safe, informative as well as cool tips about that topic to Evelyn.

 23. I am just writing to make you understand of the brilliant experience our princess went through studying your blog. She came to find so many details, not to mention how it is like to possess a wonderful giving mindset to let many people without difficulty thoroughly grasp a number of problematic topics. You actually did more than her expected results. Thank you for providing these insightful, trusted, educational and in addition cool tips about that topic to Ethel.

 24. Thank you, I have recently been searching for information about this
  topic for a long time and yours is the best I’ve came upon so far.
  However, what in regareds to the conclusion? Are yyou sure about the supply?

 25. I as well as my buddies ended up reviewing the best points located on the website then all of a sudden came up with a terrible feeling I never expressed respect to the web site owner for those techniques. These ladies were as a result excited to learn them and now have really been enjoying them. Thanks for indeed being so thoughtful as well as for considering such quality things millions of individuals are really eager to understand about. My very own sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 26. My husband and i ended up being absolutely more than happy Michael could carry out his analysis through the ideas he came across from your own site. It’s not at all simplistic to simply happen to be handing out ideas which usually people have been trying to sell. And now we figure out we need the website owner to give thanks to because of that. All the illustrations you’ve made, the straightforward website menu, the relationships you will give support to foster – it’s got many awesome, and it is aiding our son and us reckon that the matter is cool, which is exceptionally essential. Thanks for everything!

 27. I must show some appreciation to the writer for bailing me out of this type of trouble. Just after surfing through the the net and meeting ideas which are not productive, I figured my life was well over. Living without the presence of solutions to the issues you’ve sorted out by means of your entire site is a crucial case, and the ones which could have badly affected my entire career if I had not noticed the website. That mastery and kindness in touching all areas was tremendous. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a subject like this. I’m able to now look forward to my future. Thanks for your time so much for the high quality and results-oriented help. I won’t think twice to endorse your web blog to any person who will need guidelines about this matter.

 28. Thanks for all of your hard work on this site. Betty delights in going through investigations and it’s simple to grasp why. My partner and i learn all of the powerful manner you offer good things by means of your website and even inspire contribution from some other people about this subject and our simple princess is really discovering a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You are always performing a superb job.

 29. I simply had to thank you so much yet again. I do not know the things that I would have taken care of without the entire smart ideas provided by you about that problem. Certainly was a very frightening concern in my position, nevertheless noticing the expert technique you resolved the issue made me to cry for delight. Now i am grateful for your work and then hope you find out what an amazing job you happen to be doing instructing many people via your website. I am sure you’ve never come across any of us.

 30. Thank you a lot for providing individuals with such a brilliant chance to read from this website. It’s usually so beneficial and as well , stuffed with a great time for me personally and my office fellow workers to visit your site at least 3 times in a week to read the newest tips you will have. And indeed, I am also actually fascinated considering the astonishing tips you give. Some 1 ideas in this posting are certainly the most efficient we have all ever had.

 31. I wanted to write you a very small remark to finally say thanks the moment again just for the stunning principles you have discussed above. This has been pretty generous with you to offer freely precisely what many individuals could possibly have supplied for an e-book in order to make some bucks on their own, chiefly considering the fact that you could have done it in case you decided. Those inspiring ideas additionally worked to become a good way to be certain that the rest have similar interest really like my own to see very much more in regard to this problem. Certainly there are several more enjoyable situations ahead for individuals that look over your website.

 32. I am only commenting to let you be aware of what a extraordinary discovery my wife’s child gained reading through yuor web blog. She came to understand a good number of details, not to mention how it is like to have a very effective helping heart to have many more easily understand selected impossible matters. You actually surpassed my desires. I appreciate you for showing the informative, trustworthy, explanatory and as well as easy tips about the topic to Mary.

 33. I truly wanted to write a word so as to say thanks to you for some of the precious tricks you are giving out on this website. My time consuming internet investigation has finally been compensated with reasonable points to talk about with my great friends. I ‘d believe that many of us readers are very much blessed to dwell in a superb place with many wonderful people with insightful secrets. I feel very happy to have discovered the website page and look forward to some more fun times reading here. Thanks once again for all the details.

 34. I’m just commenting to make you be aware of of the impressive experience my cousin’s girl went through using your web page. She realized such a lot of things, including how it is like to have an awesome coaching mood to make men and women with ease learn about chosen tricky issues. You actually surpassed my expectations. Many thanks for producing the precious, dependable, educational and even fun tips on the topic to Tanya.

 35. Right here is the perfect site for anyone who would like to understand this topic.
  You understand so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need
  to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has been written about for decades.
  Excellent stuff, just great!

 36. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thank you!

 37. I truly wanted to type a simple remark to be able to appreciate you for those splendid strategies you are writing on this website. My incredibly long internet research has now been recognized with professional suggestions to go over with my family members. I would mention that we readers actually are very much blessed to be in a superb network with so many brilliant people with valuable strategies. I feel rather blessed to have encountered your entire web page and look forward to tons of more brilliant times reading here. Thank you again for a lot of things.

 38. My husband and i got so relieved that Louis could do his studies using the precious recommendations he made from your web page. It is now and again perplexing to simply continually be giving for free things people could have been making money from. Therefore we grasp we need the website owner to be grateful to because of that. All the illustrations you made, the straightforward web site navigation, the relationships you can help promote – it is many awesome, and it’s really helping our son and us believe that the concept is thrilling, and that’s very essential. Thank you for all!

 39. I simply wanted to develop a note in order to appreciate you for some of the stunning concepts you are posting on this site. My extensive internet investigation has now been honored with wonderful insight to exchange with my neighbours. I would state that that many of us readers actually are definitely endowed to be in a notable site with very many marvellous individuals with helpful guidelines. I feel rather lucky to have discovered the web site and look forward to so many more entertaining times reading here. Thanks a lot again for everything.

 40. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both equally
  educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the
  nail on the head. The issue is something which too few people are speaking intelligently
  about. I’m very happy that I stumbled across this during my search for something concerning this.

 41. Helpful info. Fortunate me I discovered your web site by chance, and I am shocked why this twist of fate did not happened
  earlier! I bookmarked it.

 42. I was recommended this blog via my cousin. I am not sure
  whether or not this publish is written through him as no one else realize such precise about my difficulty.
  You are amazing! Thanks!

 43. Los Blancos, with captain Sergio Ramos suspended after deliberately collecting a yellow card in the first leg, had been looking to build on a slender 2-1 lead from that game in Amsterdam and stay on course for a potential fourth straight European triumph.

  However, after Raphael Varane’s header rattled the crossbar, Ajax raced into an early lead through Hakim Ziyech before Dusan Tadic set up David Neres for a second in the 18th minute.
  tinyurl
  Real Madrid were forced into two changes when Lucas Vazquez and Vinicius Junior went off injured, with substitute Gareth Bale hitting the post just before half-time.

  Ajax looked to have put the tie to bed when Tadic swept in a brilliant third goal just after the hour – which was eventually given following an extensive Video Assistant Referee review to check if the ball had gone out of play in the build-up.

 44. Inter Rapid Wien live score (and video online live stream*) starts on 21.2.2019. at 20:00 UTC time at San Siro/Giuseppe Meazza stadium, Milan, Italy in UEFA Europa League, Knockout stage – Europe. Here on SofaScore livescore you can find all Inter vs Rapid Wien previous results sorted by their H2H matches. Links to Inter vs. Rapid Wien video highlights are collected in the Media tab for the most popular matches as soon as video appear on video hosting sites like Youtube or Dailymotion. We’re not responsible for any video content, please contact video file owners or hosters for any legal complaints tinyurl.

 45. Ernest Quintana, 78, was at Kaiser Permanente Medical Center in Fremont when a doctor – appearing on the robot’s screen – informed him that he would die within a few days.

  A family friend wrote on social media that it was “not the way to show value and compassion to a patient“.

  The hospital says it “regrets falling short” of the family’s expectations.

  Mr Quintana died the next day.

 46. Theresa May says she has secured “legally binding” changes to her Brexit deal, a day ahead of MPs voting on it.

  But European Commission President Jean-Claude Juncker” warned if the deal was voted down there was “no third chance”.

  They spoke at a joint press conference in Strasbourg after a late meeting.

 47. These three figures — William Rick Singer, Mark Riddell and Rudolph Meredith, respectively — are at the center of the nationwide scandal in which 33 parents are accused of using their wealth and means to help their children game the college admissions system.
  But those three names do not appear anywhere in the complaint text, though the document gives enough clues to make clear who is who. Instead, they are named as Cooperating Witness 1, 2 and 3, and each agreed to plead guilty and to cooperate with the government in the hope of obtaining leniency when they are sentenced, the complaint says.

 48. Trump was surrounded at Friday’s event by officials from Customs and Border Protection as well as surviving family members of those who have loved ones killed by undocumented immigrants. Attorney General William Barr was also at the President’s veto event.
  While some lawmakers including some Republicans — have argued against the President’s use of national emergency powers in this instance, the Justice Department set forth a robust defense of the President’s authority to do so in a letter to Senate Majority Leader Mitch McConnell earlier this month, according to a copy obtained by CNN on Friday.
  “The President acted well within his discretion in declaring a national emergency concerning the southern border,” wrote Assistant Attorney General Stephen Boyd, setting out the legal basis for the proclamation under the National Emergencies Act and additional statutory authorities, which largely tracks an internal memo issued by the Office of Legal Counsel at the Justice Department.

 49. I am extremely impressed along with your writing abilities and also with the format for your weblog.
  Is that this a paid topic or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it is uncommon to peer a nice weblog like this one these
  days..

 50. I seriously love your site.. Excellent colors & theme.

  Did you build this amazing site yourself? Please
  reply back as I’m trying to create my own personal blog and
  would love to learn where you got this from or what the theme is called.
  Kudos!

 51. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep
  it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later.
  Cheers

 52. Christina was born in the royal castle Tre Kronor on 18 December S. 8 December] 1626. Her parents were the Swedish king Gustavus Adolphus and his German wife, Maria Eleonora, had already had two daughters—a stillborn princess in 1620, and then the first Princess Christina, who was born in 1623 and died the following year.3] Excited expectation surrounded Maria Eleonora’s third pregnancy in 1626. When the baby was born, it was first thought to be a boy as it was “hairy” and screamed “with a strong, hoarse voice.”she later wrote in her autobiography that, “Deep embarrassment spread among the women when they discovered their mistake.” The king, though, was very happy, stating, “She’ll be clever, she has made fools of us all!”6] From most accounts, Gustav Adolf appears to have been closely attached to his daughter, and she appears to have admired him greatly.

 53. A court has ruled that the building is illegal, and the €57 million ($64 million) Chateau Diter will now have to be knocked down.
  Property developer Pierre Diter, who owns the chateau in the town of Grasse, in Southern France, has 18 months to raze the building and faces a fine of €200,000 ($226,000), Pierre-Jean Gaury, attorney general at the court of appeal in Aix-en-Provence, told CNN.
  “Patrick Diter was accused of having executed important works on a land without authorization,” said Gaury.

 54. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again.
  Regardless, just wanted to say excellent blog!

 55. uejgjku,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 56. By way of introduction, I am Mark Schaefer with Nutritional Products International (nutricompany.com). We serve international and domestic manufacturers seeking to gain more distribution within the United States. Your brand recently caught my attention, so I am contacting you to discuss the possibility of expanding your distribution reach. We provide expertise in all areas of distribution, and our offerings include the following: * Rapid entry into the U.S. market. * Purchase Orders * FDA Regulatory Compliance * Active accounts with major U.S. distributors and retailers. * Our proven sales force has public relations, branding and marketing all under one roof. We maintain active business relationships with over 200,000 distribution outlets across the nation, and we have a direct line of contact with executive-level buyers. Our company has a proven history of initiating accounts and placing orders with major distribution outlets. Our history allows us to have intimate and unique relationships with key buyers across the United States thus giving your brand a fast track to market in a professional manner. Please contact me directly at 561-544-0719 or by replying, so we can discuss your brand further. Kind Regards, Mark Schaefer, Director Of Global Procurement, Nutritional Products International, 101 Plaza Real S, Boca Raton, FL 33432, Office: 561-544-0719

 57. I happen to be commenting to make you be aware of of the notable encounter my girl had browsing your web site. She noticed a wide variety of things, not to mention what it’s like to have a great giving character to have men and women quite simply fully grasp several impossible subject areas. You really did more than her desires. I appreciate you for coming up with such essential, safe, educational and also fun thoughts on that topic to Mary.

 58. I intended to compose you this very small word to finally thank you very much once again with your exceptional principles you’ve documented here. It’s so wonderfully open-handed of you to supply unreservedly what exactly a number of us would have offered for sale for an electronic book to help with making some cash for their own end, mostly since you could have done it if you wanted. These tricks additionally served to become easy way to fully grasp the rest have the same dream like my own to figure out more with regard to this issue. I am certain there are some more pleasurable instances in the future for those who examine your blog.

 59. My spouse and i were quite more than happy John managed to carry out his studies from the ideas he got while using the site. It is now and again perplexing to just possibly be giving out tips and hints which people may have been making money from. We consider we have you to thank for that. The type of illustrations you’ve made, the simple blog navigation, the friendships you make it easier to foster – it is all wonderful, and it is letting our son in addition to the family imagine that this concept is fun, which is certainly especially vital. Many thanks for all!

 60. I must express thanks to the writer just for bailing me out of this particular difficulty. After browsing throughout the world wide web and meeting strategies which were not productive, I assumed my entire life was gone. Existing without the presence of answers to the problems you’ve fixed by way of your main website is a serious case, and those that could have negatively damaged my entire career if I hadn’t come across the website. That training and kindness in dealing with all things was important. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a solution like this. It’s possible to now look forward to my future. Thank you so much for your reliable and result oriented guide. I won’t think twice to propose your web site to anybody who requires recommendations on this issue.

 61. Needed to post you a little bit of remark in order to thank you over again for those fantastic things you have provided on this site. It has been certainly surprisingly generous of people like you to offer openly what exactly a lot of folks could have made available for an e book to help make some profit for themselves, primarily considering the fact that you could possibly have done it in case you considered necessary. These advice additionally worked to become good way to fully grasp that the rest have similar zeal just like my own to figure out somewhat more in terms of this matter. I’m certain there are many more pleasant opportunities ahead for people who start reading your blog.

 62. I’m commenting to let you know of the incredible discovery my daughter found checking yuor web blog. She learned some details, with the inclusion of what it’s like to have an incredible giving spirit to have others with ease learn some grueling topics. You undoubtedly surpassed our expected results. Thanks for presenting such insightful, dependable, educational and as well as unique tips about the topic to Lizeth.

 63. Thank you for your whole labor on this site. My mother really likes making time for research and it’s obvious why. A lot of people notice all regarding the dynamic form you give simple secrets through the website and as well as boost participation from website visitors on that area so our favorite simple princess is undoubtedly being taught a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. Your carrying out a terrific job.

 64. I together with my friends appeared to be studying the best guides on the blog then unexpectedly I had a terrible feeling I never expressed respect to the blog owner for them. All the people were definitely for this reason passionate to see all of them and have unquestionably been taking advantage of those things. Many thanks for turning out to be simply thoughtful as well as for pick out these kinds of quality useful guides most people are really desperate to learn about. My personal honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 65. I wish to express some thanks to you just for rescuing me from such a challenge. After searching through the search engines and getting ideas which were not helpful, I figured my entire life was gone. Living devoid of the answers to the issues you have solved by means of your good website is a critical case, as well as the ones which may have badly affected my entire career if I had not noticed your web site. Your own know-how and kindness in maneuvering all areas was excellent. I am not sure what I would have done if I had not come across such a point like this. I can at this point relish my future. Thanks a lot so much for your expert and sensible help. I won’t hesitate to recommend your web site to any individual who needs to have assistance about this issue.

 66. Hmm it looks much like your blog ate my
  first comment (it had been extremely long) therefore i
  guess I’ll just sum it the things i wrote and say, I’m thoroughly enjoying your site.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still a novice to everything.
  Are you experiencing any points for first-time blog writers?

  I’d definitely appreciate it.

  My web blog; LindaWGlos

Leave a Reply

Your email address will not be published.