Học theo Montessori: Phát triểm cảm quan tòan diện giúp mỗi đứa trẻ 3-6 tuổi đều là một nhà quan sát

(Nguồn: Cẩm nang nuôi dạy con theo phương pháp Montessori – Quốc Tú Hoa dịch – NXB Phụ nữ)

1. Luyện tập thị giác

Phân biệt: to, nhỏ, dài, ngắn

Những thông tin mà con người thu được qua thị giác chiếm 80% tổng lượng thông tin, do đó, sự phát triển năng lực thị giác và trình độ trí lực tổng hợp có quan hệ mật thiết với nhau. Độ nét của thị giác có liên quan đến di truyền, rất khó luyện tập. Nhưng phân biệt độ to, nhỏ, dài, ngắn của sự vật hoàn tòan có thể luyện tập được.

Nội dung: Việc luyện tập nhận biết hình dáng tuy rằng quan trọng, nhưng không nhất quyết phải sử dụng những giáo cụ chuyên biệt. Trong cuộc sống, bất cứ đồ vật nào cũng đều có hình dáng và đều có thể dùng làm giáo cụ cho trẻ. Có điều với tư cách là những nhà giáo dục, chúng ta cần phải hiểu về mức độ phức tạp của những hình thù này, đồng thời sắp xếp cho việc học tập của trẻ được diễn ra theo trình tự từ dễ đến khó, dẫn dắt trẻ từng bước phân biệt hình dáng khác nhau của đồ vật.

Lưu ý cha mẹ: Làm mẫu cho trẻ để trẻ thử làm đến khi đúng thì thôi. Khi trẻ không làm được, cha mẹ hãy nhắc nhở chứ không được làm thay trẻ.

 • Gợi ý: bộ ghép hình Tangram Trung Quốc.
 • Trò chơi bịt mắt và sờ để nhận biết đồ vật.

Đôi tay là đôi mắt khác của trẻ, thông qua việc tiếp xúc, nó có thể truyện đạt những thông tin cụ thể; bất kể là những con thú nhồi bông mềm mại hay những khối xếp hình có cạnh có góc, đôi tay cũng đều có thể “nhìn” ra được.

Luyện tập màu sắc

Lựa chọn các khối màu sắc, các vật có màu sắc khác nhau để hướng dẫn cho trẻ luyện tập.

Đọc thêm: Luyện tập cho trẻ 3 tuổi tự cởi và mặc quần áo với mách nhỏ từ Montessori.

2. Luyện tập thính giác

Bố mẹ có thể bày cho trẻ các trò chơi sau

 • Tổ chức cuộc thi xem ai có thể nghe thấy nhiều tiếng động khác nhau hơn mà lại phát ra tiếng động ít hơn.
 • Khả năng nghe sở dĩ có tính quan trọng đặc thù là do nó có thể liên hệ chặt chẽ với việc học nói, do đó, luyện cho trẻ chú ý nghe các âm thanh huyên náo khác nhau của môi trường xung quanh, đồng thời phân biệt những âm thanh đó chính là một sự chuẩn bị cho việc lắng nghe phát âm rõ ràng hơn.
 • Chuẩn bị một chiếc hộp âm thanh với những âm thanh khác nhau, sau đó cho trẻ luyện tập nghe và so sánh các âm thanh với nhau. Dùng những đồ vật thường ngày (vò giấy, gõ vào ống nhựa và khối gỗ…) có thể phát ra âm thanh và đố trẻ nhận biết. Thực hiện 3 bước:
  • Tạo ra âm thanh từ đồ vật cùng trẻ: Giữ yên lặng, bịt mắt để đóan âm thanh. Sau đó, bố  mẹ tăng thêm các âm thanh mới.
  • Trò chơi kiểm tra âm thanh: bịt mắt và giáo viên gọi tên các âm thanh từ những cự li khác nhau.
  • Trò chơi luyện tập yên tĩnh trước khi đi ngủ: Việc luyện tập yên tĩnh trươc skhi đi ngủ rất có lợi cho giấc ngủ, qúa trình đạt đến sự yên tĩnh có thể kết hợp với việc tiến hành luyện tập hít thở.

Để cho trẻ nằm thoải mái, thả lỏng các bộ phận trên cơ thể, cha mẹ cần dùng ngôn ngữ để chỉ đạo trong tòan quá trính, hơn nữa ngôn ngữ cũng phải có tính gợi ý cao. Ví dụ như “Bây giờ thả lỏng vai con, con sẽ thấy rất nhẹ nhàng, dường như không còn cảm nhận được vai nữa”. Thả lỏng theo thứ tự dần từ đỉnh đầu xuống đến ngón chân. Cuối cùng, để cho trẻ lắng nghe các loại âm thanh cho đến khi trẻ ngủ hoặc nói chuyện.

 • Luyện tập yên tĩnh trong môi trường tự nhiên đẹp đẽ sẽ đem lại cho trẻ cảm giác hoàn tòan khác biệt so với bình thường, những âm thanh đến từ môi trường tự nhiên xa gần, cao thấp không giống nhau sẽ xâm nhập vào hồn trẻ, khơi gợi được sự nhiệt tình trong lòng trẻ, từ đó trẻ sẽ mở rộng được tấm lòng, học được cách nhận biết môi trường bằng các giác quan khác ngòai thị giác.
Rèn luyện ý chí giúp trẻ sống độc lập tự tin như thế nào?
6 giai đoạn nhạy cảm của trẻ theo Maria Montessori.

Dạy âm nhạc cho trẻ

 • Thưởng thức âm nhạc trong gia đình bất cứ khi nào: Khi trẻ đang làm một việc nào đó trong nhà có thể ngẫu nhiên phát một bài hát nhẹ nhàng, du dương, âm lượng nhỏ để không ảnh hưởng đến việc nói chuyện và hoạt động bình thường của người khác. Có những bậc phụ huynh đã kiên trì làm như vậy ngay từ khi tre rmới ra đời, họ lựa chọn những bản nhạc dương cầm cổ điển hoặc nhạc nhẹ, thận trọng, cởi mở hơn. Đây chính là một trong những tác dụng tốt của âm nhạc.
 • Chọn đoạn nhạc để biểu hiện tâm tư tình cảm: Mỗi khi trẻ có cảm xúc xáo trộn, ví dụ như quá vui, kích động hoặc buồn bã, có thể dẫn dắt trẻ hồi tưởng lại một bản nhạc hoặc một bài hát nào đó, chọn một đoạn có thể nói lên tâm trạng của chúng lúc đó, đồng thời nói với trẻ, tâm tư và tình cảm chính là ngọn nguồn cảm xúc để sáng tác âm nhạc, không có sự cảm nhận mạnh mẽ thì không thể sáng tác được.
 • Dạy cho trẻ cách dùng âm nhạc để điều chỉnh tâm trạng: Một đứa trẻ được nghe nhiều thể loại âm nhạc trong một thời gian dài sẽ nảy sinh những phản ứng tình cảm khác nhau với mỗi bản nhạc khác nhau, sự phản ứng này vốn chịu ảnh hưởng bởi nội dung biểu đạt của bản thân bản nhạc, nhưng hơn hết, nó có quan hệ với những trải nghiệm và dặc tính của bản thân trẻ. Hãy cùng trẻ tổng kết một vài bản nhạc như vậy, đồng thời hướng dẫn trẻ cách dùng những bản nhạc để giúp mình điều chỉnh cảm xúc. Ví dụ, những bản nhạc nhẹ nhàng, du dương có thể xoa dịu tâm trạng thất vọng; bản nhạc vui vẻ, mạnh mẽ có thể khiến người ta hưng phấn, tung tăng nhảy múa, quên hết ưu phiền. Một đứa trẻ biết cách sử dụng âm nhạc sẽ có được tính cách ổn định và khi chất trầm tĩnh, nó không giống như những đứa trẻ bình thường khác.
 • Những tác dụng khác của âm nhạc: Âm nhạc không chỉ có vậy – việc dạy nhạc thích hợp không chỉ cải thiện tính cách của trẻ mà con có tác dụng thúc đẩy sự phát triển lành mạnh của cơ thể và trí lực.

Đọc thêm: 6 giai đoạn nhạy cảm của trẻ theo Maria Montessori.

3. Luyện tập xúc giác

Việc phát triển xúc giác cũng rất quan trọng đối với sự phát triển tư duy của trẻ.

 • Có thể áp dụng trong học chữ cho trẻ từ 4 tuổi bằng cách cho con sờ vào các chữ cái.
 • Luyện tập xúc giác bằng nước nóng và lạnh: Rẻa tay dùng nước lạnh và xà phòng rửa sạch tay mình, lau khô, sau đó nhúng đầu ngón tay của mình vào trong nước ấm vài giây, qua đó giúp làm sạch ký ức tiếp xúc trên tay, nâng cao độ nhạy cảm của các ngón tay.
 • Luyện tập bằng cách cho tay chạm vào các vật liệu khác nhau: các loại vải khác nhau…

Lưu ý: Cha mẹ nên giữ thái độ tham gia tích cực, trong khi làm mẫu hướng dẫn trẻ, thử không đưa ra bất cứ lời giải thích nào, chỉ cần khích lệ trẻ dùng tay thể nghiệm.

Quá trình phát triển của não bộ trong bào thai.
Phương pháp kích thích não bộ cho trẻ.
 • Trò chơi với các ngón tay dành cho trẻ từ 3-6 tuổi:
  • Nắm chắc một bàn tay của trẻ, xòe từng ngón tay đồng thời nói cho trẻ biết tên gọi của từng ngón. Để tăng thêm tính thú vị, có thể đặt tên cho mỗi ngón, ví dụ như ngón anh cả, ngón chị hai, ngón chị ba, ngón anh tư, ngón em út. Luyện tập cho đến khi trẻ nhớ được những tên gọi này.
  • Yêu cầu trẻ nhắm mắt, cha mẹ nắm chặt một ngón tay bất kỳ của trẻ và hỏi ngón đó tên là gì. Khi mới bắt đầu, trẻ sẽ nhầm lẫn rất nhiều, cha mẹ cần phải tạo cho trẻ những điều kiện thuận lợi để nâng cao cơ hội thành công, tăng cường lòng tự tin cho chúng.
  • Để cho trẻ đan mười ngón tay vào nhau, sau đó lặp lại bài tập luyện trên, lúc này trẻ sẽ sai nhiều hơn bởi vị trí lẫn lộn sẽ dẫn đến cảm giác hỗn loạn, trẻ cũng cảm thấy khó khăn nhưng đồng thời cũng cảm thấy rất thú vị, do đó chúng sẽ thường xuyên đòi chơi lại.
 • Cho trẻ chơi với các cốc nước khác nhau để phân biệt nóng, lạnh, so sánh nhiệt độ (nóng như nhau, nóng hơn, lạnh hơn)
 • Cảm giác về trọng lượng: Cho trẻ nhắm mắt lại và đóan.

4. Luyện tập vị giác

 • Dùng các dung dịch có vị khác nhau (chua, ngọt, đắng, mặn…) cho trẻ tiếp xúc với đầu lưỡi là một phương pháp có thể áp dụng để luyện tập vị giác. Mỗi lần nếm xong thì lấy một cốc nước ấm để xúc miệng thật kỹ.
 • Trò chơi: Pha nước có vị khác nhau để cảm nhận, trò chơi nếm thử hoa quả.

5. Luyện tập khứu giác

 • Ngửi mùi thơm khác nhau, mùi gia vị khác nhau, mùi hoa quả sau đó bịt mắt và đóan các mùi khác nhau.
 • Đoán độ nhậm nhạt của cùng một mùi.

Các bài viết được quan tâm:

Trí thông minh của con hoàn toàn do gen từ cha mẹ?
Cách rèn luyện trí nhớ cho trẻ dưới 6 tuổi.
4 trò chơi giúp trẻ phản ứng nhanh.
5 bài tập vận động tốt cho trẻ 1-3 tuổi.
Khi nào cần dạy kỹ năng sống cho trẻ?
Please follow and like us:

Random Posts

46 thoughts on “Học theo Montessori: Phát triểm cảm quan tòan diện giúp mỗi đứa trẻ 3-6 tuổi đều là một nhà quan sát

 1. Althnough the required temperature and tiume for breeding varies between the various varieties of thesse wood eating pests, the
  commonly found varieties of termites also known as the subterranean termites, get the hot and
  humid conditions favorable to reproduce and hang up andd also on a mission of successful wood destruction.
  This is one of the most common sort of termites that are present inn numerous US cities like Carney (MD) and Timonium (MD).

  If you can find cracks annd crevices in your house, seaal tyem up to ensure that roaches don’t hide in them. http://indianapolispestcontrols.com/

 2. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very
  hard to get that “perfect balance” between user friendliness and
  visual appearance. I must say you have done a amazing job with
  this. In addition, the blog loads very fast for me on Opera.
  Excellent Blog! https://918.network/downloads/88-sky777

 3. Those with experience wit the world of maiing changes throughout
  the house already understand that things sometimes don’t go aas planned.
  Retailers can charge more must be unit becomes a necessity through these times.
  Hiring an HVAC contractor to maintain ylur ductwork clean and sealed propperly might help maintain your home cleaner pluss more dust-free as well as
  help keep the family healthy andd comfortable. https://furnace.3stagesconstruction.com/

 4. I simply wanted to thank you so much again. I am not sure the things that I would have undertaken in the absence of the concepts shared by you about such a subject matter. It had become a hard case in my opinion, however , being able to view the expert technique you resolved it forced me to leap for gladness. I’m thankful for this service and then sincerely hope you recognize what a powerful job you have been providing instructing the rest with the aid of your webpage. I am certain you’ve never met all of us.

 5. I am also writing to let you know of the fantastic encounter my cousin’s girl had browsing your web page. She learned such a lot of details, including what it’s like to possess an ideal giving mood to make other folks with no trouble learn about various extremely tough things. You really did more than readers’ expected results. I appreciate you for offering such interesting, healthy, edifying and as well as unique tips on this topic to Kate.

 6. I just wanted to jot down a small remark to say thanks to you for these pleasant recommendations you are writing at this website. My extended internet research has now been compensated with good knowledge to exchange with my family members. I would mention that we readers are very much endowed to exist in a decent site with many special professionals with useful guidelines. I feel rather privileged to have discovered your entire weblog and look forward to so many more exciting minutes reading here. Thanks again for everything.

 7. I simply needed to thank you very much yet again. I’m not certain the things that I would’ve followed in the absence of the entire basics shared by you about such a area of interest. It had become a very alarming case in my position, however , taking note of a skilled style you processed that made me to cry with fulfillment. I am just thankful for the information and thus wish you comprehend what a powerful job you were accomplishing teaching others by way of your web page. Probably you haven’t got to know any of us.

 8. From entry and exit doors for the safes, drawers
  as well as a system of proper treating keys,
  they carre for it all for you. – Identification, etc: Using card
  systems, you can easily identify all aspects
  of aan employee’s background, such ass telephone number, ss #
  as well as any other relevant information. No one knows if
  the previous tenanys or owners gace out spare recommendations for anyone so not sorting this out immediately might
  be a costly mistake. http://www.24-7locksmith.org/

 9. I simply wanted to write a simple message to be able to thank you for all the precious ways you are posting here. My time intensive internet research has at the end been rewarded with high-quality concept to go over with my relatives. I would repeat that most of us site visitors actually are very much endowed to live in a useful place with many wonderful people with great concepts. I feel somewhat blessed to have seen your web pages and look forward to tons of more entertaining moments reading here. Thank you again for all the details.

 10. Needed to send you that very little observation so as to say thanks over again for the marvelous tricks you’ve discussed here. This is certainly remarkably generous of people like you to make publicly what exactly some people could possibly have supplied for an e-book to help make some dough on their own, especially considering that you could have done it if you considered necessary. Those thoughts in addition worked to become a great way to fully grasp most people have a similar dream just as mine to find out great deal more in respect of this problem. I am sure there are several more enjoyable situations ahead for many who browse through your blog post.

 11. I wish to show my thanks to the writer just for rescuing me from this type of incident. Right after searching throughout the world wide web and coming across solutions which were not beneficial, I was thinking my entire life was gone. Living without the approaches to the issues you have fixed by way of your entire guide is a serious case, and the ones that might have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed your website. Your personal capability and kindness in touching all the pieces was precious. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a step like this. I can also at this moment look ahead to my future. Thanks so much for this skilled and results-oriented help. I will not think twice to recommend your web blog to any person who should receive tips on this issue.

 12. I not to mention my buddies came reviewing the good things found on your site and then at once I had a terrible feeling I had not expressed respect to the site owner for those secrets. The ladies are already for that reason passionate to see them and have absolutely been using them. Thanks for simply being very thoughtful and then for figuring out such impressive themes most people are really needing to be informed on. My very own honest regret for not saying thanks to earlier.

 13. I simply wanted to develop a quick remark in order to appreciate you for all the pleasant suggestions you are placing on this site. My prolonged internet research has at the end of the day been compensated with reasonable facts to share with my relatives. I would state that that we site visitors are definitely lucky to dwell in a great community with many brilliant individuals with great suggestions. I feel very happy to have used your web page and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 14. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally special opportunity to read from here. It is often so sweet and as well , full of a lot of fun for me personally and my office colleagues to search your site the equivalent of thrice per week to read through the latest guidance you have got. And of course, I am at all times satisfied concerning the mind-boggling things served by you. Selected two ideas in this post are unequivocally the simplest we have had.

 15. Thank you for your entire efforts on this site. My niece delights in conducting research and it’s easy to understand why. Most of us learn all concerning the compelling ways you render helpful things on the web blog and as well increase contribution from website visitors on that article while our favorite daughter is really being taught a great deal. Take advantage of the rest of the year. You have been doing a superb job.

 16. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily brilliant opportunity to read from this site. It’s always so terrific and also jam-packed with fun for me and my office colleagues to search your blog particularly thrice in 7 days to see the latest guides you will have. And lastly, I am just usually motivated considering the great knowledge served by you. Some two ideas in this article are basically the most suitable we have ever had.

 17. I as well as my friends ended up studying the great guidelines on the blog and then quickly came up with an awful suspicion I had not expressed respect to you for those techniques. My women were definitely stimulated to read through them and already have very much been using those things. Many thanks for simply being very considerate and also for having varieties of brilliant topics most people are really wanting to be informed on. My personal honest apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 18. Thanks a lot for providing individuals with a very memorable chance to read articles and blog posts from this website. It’s always very pleasing and jam-packed with a great time for me personally and my office co-workers to search your blog at a minimum 3 times every week to see the newest things you will have. And lastly, I’m so certainly impressed concerning the astonishing things you serve. Selected 2 facts in this post are easily the finest we’ve had.

 19. I and also my guys were found to be analyzing the great techniques located on the blog and so before long developed a horrible suspicion I never thanked the blog owner for those strategies. Those ladies are actually for this reason very interested to see all of them and have in effect very much been taking pleasure in these things. I appreciate you for turning out to be simply accommodating and for having such useful things millions of individuals are really needing to be aware of. My honest regret for not saying thanks to you sooner.

 20. Thank you for your whole effort on this website. Ellie really likes engaging in investigation and it is easy to see why. We all notice all regarding the compelling way you deliver simple techniques via the website and welcome response from some other people on that theme so my simple princess is now learning a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been doing a splendid job.

 21. I wish to express my appreciation to this writer for rescuing me from this type of instance. As a result of surfing through the world-wide-web and getting principles which were not productive, I thought my entire life was well over. Living devoid of the strategies to the issues you have resolved by means of your entire short article is a crucial case, as well as ones which may have adversely affected my entire career if I hadn’t discovered your web site. The ability and kindness in taking care of a lot of things was useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a stuff like this. It’s possible to at this point look forward to my future. Thanks for your time so much for the impressive and results-oriented guide. I won’t be reluctant to refer your web page to anyone who will need guidance on this subject.

 22. I am writing to let you be aware of what a terrific discovery our princess experienced viewing your web site. She realized lots of details, which included what it is like to have a great giving heart to get many people effortlessly have an understanding of specified extremely tough subject matter. You truly did more than people’s desires. Thanks for offering such useful, safe, informative as well as cool tips about that topic to Evelyn.

 23. I am just writing to make you understand of the brilliant experience our princess went through studying your blog. She came to find so many details, not to mention how it is like to possess a wonderful giving mindset to let many people without difficulty thoroughly grasp a number of problematic topics. You actually did more than her expected results. Thank you for providing these insightful, trusted, educational and in addition cool tips about that topic to Ethel.

 24. Thank you, I have recently been searching for information about this
  topic for a long time and yours is the best I’ve came upon so far.
  However, what in regareds to the conclusion? Are yyou sure about the supply?

Leave a Reply

Your email address will not be published.